Kawa mielona czy ziarnista – jaką wybrać?

Napój z zawartością kofeiny, czyli popularna kawa znajduje się praktycznie w każdym domu. Bo nawet jeśli sami nie zaliczamy się do kawoszy, to mamy ją w szafce kuchennej, aby móc serwować swoim gościom. Choć trzeba przyznać, że osób, które nie pijają kawy pod żadną postacią, jest bardzo mało. Zazwyczaj jeśli nie lubimy „małej czarnej”, to z ochotą sięgamy po wariacje z dodatkiem mleka, czyli na przykład cappuccino czy latte. Ale żeby móc przygotować sobie taki pyszny napój pobudzający, niezbędny jest nam podstawowy składnik, jakim jest kawa. I tutaj pojawia się pytanie, czy wybrać kawę ziarnistą czy mieloną? A może w ogóle nie ma to znaczenia, jeżeli chodzi o smak i właściwości? Sprawdzamy!

Kawa mielona, czyli szybki sposób na przyrządzenie napoju

Zanim przejdziemy do tematu kawy mielonej, należy podkreślić ogólna zaletę, jaką wyróżnia się kawa, a mianowicie, że regularne spożywanie napoju kofeinowego jest bardzo zdrowe. Podkreślamy to dlatego, że na przestrzeni lat były różne dywagacje, ale badania wykazują jasno, że kawa między innymi poprawia krążenie krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, zawiera antyoksydanty etc. Morał z tego jest taki, że jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, to najwyższy czas wprowadzić rytuał codziennego picia kawy, a na pewno korzystanie wpłynie to na nasze zdrowie… Po tym krótkim wstępie, przyjrzyjmy się kawie mielonej i jej zaletom. Podstawowym, największym plusem jest to, że mając wrzątek, możemy ją przygotować dosłownie w kilka sekund. Wystarczy, że wsypiemy odpowiednią ilość do filiżanki lub kubka i gotowe. Nie potrzebujemy do tego ekspresu, młynka ani żadnych innych urządzeń czy kawowych gadżetów. Ponadto, kupując kawę mieloną uda nam się zaoszczędzić kilka złotych, ponieważ produkt w ziarnach jest z reguły o kilka procent droższy. Kawa mielona to z pewnością doskonała opcja dla osób zabieganych, które nie mają czasu na rytuały związane z jej zaparzaniem. Wybierając gotowy mielony produkt, warto zwrócić uwagę na opis, z którego dowiemy się, jakiego smaku możemy się spodziewać. Jeżeli preferujemy kawy mielone o głębokim aromacie, to możemy sięgnąć po kawę Cafe Brasil. Natomiast jeśli wolimy bardziej delikatne nuty, wtedy godna uwagi jest Crema Gold. Decydując się na kawę mieloną, trzeba mieć świadomość tego, że szybciej traci ona swój aromat – nawet już po kilkunastu godzinach od zmielenia, podczas gdy kawa ziarnista potrafi pięknie i intensywnie pachnieć przez kilka miesięcy po wypaleniu. Wpływ na aromatyczność ma też sposób przechowywania, czyli najlepiej wybierać szczelnie zamykane puszki, które powinny znajdować się w zacienionym miejscu, takim jak szafka. 

Kawa ziarnista i jej bogate właściwości

Osoby, które posiadają ekspres ciśnieniowy i mają porównanie, jak smakuje kawa mielona, a jak ta, która przyrządzana jest z ziaren, które znajdują się w ekspresie, z pewnością uznają wyższość tej drugiej. Bo nie ulega wątpliwości, że taki napar różni się w smaku – jest bardziej intensywny i aromatyczny. Jakby tego było mało, badania nad kawą dowodzą temu, że jeśli zmielimy ziarna bezpośrednio przed procesem zaparzania, to uzyskamy zdrowszy napój, który będzie miał w swoim składzie o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Szukając kawy ziarnistej, godna polecenia jest kawa Espresso, która poddawana jest specjalnemu procesowi prażenia, dzięki czemu wyróżnia się bogatym, unikalnym smakiem oraz niską kwasowością. Już mała filiżanka takiego czarnego naparu z zawartością kofeiny sprawi, że nasza koncentracja znacznie się poprawi, zniknie senność, a zamiast niej staniemy się bardziej pobudzeni i pełni energii do działania… Słyszałeś wiele dobrego na temat kawy ziarnistej i chciałbyś zacząć ją sobie przyrządzać, ale kwota, jaką trzeba wydać na ekspres, jest dla Ciebie nie do przeskoczenia? Na szczęście nie trzeba wydawać kilku tysięcy na ekspres z górnej półki, żeby móc cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą. Wystarczy bowiem, że zainwestujemy niewielkie pieniądze w młynek do kawy – dostępny w wersji ręcznej oraz elektrycznej i własnoręcznie będziemy mielili ziarna. Pamiętajmy tylko o tym, aby nie robić tego na tak zwany zapas, ponieważ wówczas aromat wywietrzeje i kawa straci właściwości, na jakich nam zależy.

Regularne picie kawy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto sięgać po wysokiej jakości kawy ziarniste lub mielone, jeżeli nie mamy czasu na samodzielne mielenie i rozkoszować się ich smakiem, a przy tym czerpać różne plusy w kontekście zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *